Обучение по БДП за деца между 14-18 години

В тази възрастова  група може да анализирате предимствата и недостатъците на различните видове пътен транспорт, вариращи от ходене пеша до колоездене, от автомобили до автобуси. Изследвайте проблеми като безопасност, замърсяване, задръствания, шум, здраве и благополучие.

Разгледайте задълбочено набор от статистически данни, свързани с жертвите на пътя за период от няколко години. Потърсете увеличения или намаления в данните и проучете и помислете заедно с учениците за възможните причини за това. Например, погледнете увеличението на жертвите при шофиране в нетрезво състояние през последното десетилетие или големия брой смъртни случаи по пътищата на мотоциклети, или големия брой млади шофьори, които се нараняват в сравнение с по-възрастните шофьори.

Какво може да се направи за подобряване на поведението на участниците в движението? Изберете теми, които ще имат пряко отношение към младите хора. Например, колко е важно да носите защитно облекло и каска на мотоциклет? Какви са опасностите от шофирането с наркотици или алкохол? Има ли някои проблеми, които много хора разбират погрешно, като опасностите от използването на „хендсфри“ зад волана или шофирането след едно или две напитки? Трябва ли да има рекламни кампании? Или по-строги закони и правоприлагане? Какво може да се направи, за да се помогне на хората да разберат рисковете и да придобият по-безопасни навици?

Проведете дебат по спорна тема. Някои колоездачи смятат, че велосипедните каски не трябва да са задължителни, защото ще обезкуражават хората да карат колело. Други хора, особено неврохирурзите, казват, че каските са животоспасяващи и ако възрастните ги носят, децата ще бъдат насърчавани да го правят. Смятате ли, че трябва да има закон, според който каските са задължителни при колоездене по пътищата? Нека някой говори „за“ каските, а някой против. Направете проучване онлайн преди дебата. Гласувайте в края на дебата.

Задайте проект на учениците да извършат задълбочено проучване на местните пътища и да направят предложния за подобрения на пътната безопасност (напр. пътна маркировка, камера за скорост, кръстовища, редовни полицейски патрули). Като част от  проучването може да се включи и изпълнението на въпросник включващ мнението на съседите относно тяхното възприятие за местните пътища и дали смятат, че нещо трябва да се подобри.

Вижте също:

Идеи за БДП за деца между 11 и 14 години

Идеи за БДП за деца между 7 и 11 години

Идеи за обучение на деца между 2 и 7 години