Последни новини

МОН осигурява интернет за всички деца, ако страната премине в онлайн обучение

Министерството на образованието и науката е договорило с националните мобилни оператори преференциални цени

Поради възможността от ново преминаване към онлайн обучение всички ученици и учители ще имат достъп до интернет от домовете си, за да се гарантира масовото включване в дистанционните заниятия, ако това се наложи поради влошена епидемична обстановка. По данни на Министерството на образованието и науката (МОН) към средата на юли 2021 година без интернет връзка са били над 34 000 деца.

Прочетете повече

БДП. Безопасност на движението по пътищата – методика на преподаване

Пътната безопасност е чудесна тема за ангажиране на деца и млади хора, защото това е проблем, който те могат да разберат и който ги засяга. От жизненоважно значение е да се подпомогне разбирането на децата и младите хора за пътната безопасност, да им се даде най -добрият шанс да се пазят, докато са млади и с напредването на възрастта, защото пътните катастрофи са най-големият убиец на младите хора по света.

Прочетете повече

Взаимоотношения ученик, родител и учител. Приложими практики за педагогическите специалисти.

Изграждане на взаимоотношения родител-учител

Положителната комуникация родител-учител е от голяма полза за родителите. Например учителите, които по-често съобщават лоши новини за успеваемостта на учениците, отколкото да признават добрите постижения на учениците, често обезсърчават участието на родителите, като това ги кара да чувстват, че не могат ефективно да помогнат на децата си.

Прочетете повече

Как да управляваме времето си, за да вършим задачите си по-бързо

Всички искаме да повишим производителността си и да завършим работата по-бързо. Това е въпросът за милиони долари и на много компанни –  как да се проследи времето за по-бързо завършване на работата, като се полагат по-малко усилия? Ето няколко прости съвета, с които можем да подобрим ефективността си:

 • Задайте начална и крайна дата за всяка задача

Преди да възлагате задачи на членовете на вашия екип, трябва да изчислите очакваното време, необходимо за изпълнението на всяка задача. Използвайте данните, които сте натрупали в миналото, ако например сте използвали софтуер за проследяване на времето или друг метод и отбележете средното време, необходимо за изпълнение на всяка конкретна задача. След това можете да добавите начална и крайна дата за всяка задача, в зависимост от очакваното време за различни задачи.

 • Определете зависимостите на задачите 

Направете списък на всички задачи, които вашият екип трябва да изпълни, за да завърши проектите навреме. След това трябва да определите зависимостите на задачите,т.е. задачите, които зависят от други задачи, трябва да бъдат приоритетни и завършени първо. Това ще ви позволи да разберете по кои задачи трябва да работите едновременно и по кои задачи можете да работите последователно и в каква последователност.

 • Формулирайте бърз подход към изпълнението на задачите

С помощта на данни за времето можете да създадете точна оценка на проекта, да създадете задачи и да ги възложите на правилните хора и да зададете времеви рамки, в които работата трябва да приключи.

 • Вземете помощ от най-добрите

Определете хората, които най-бързо изпълняват определени задачи, и им възлагайте тези задачи всеки път.

Как да менажираме времето си?

“Не е достатъчно да бъдем непрекъснато заети през цялото време като мравките. Важното е с какво сме заети.” — Хенри Торо

Как да се проследява ефективно времето (time menagement) е един универсален въпрос, който изниква в съзнанието на всички мениджъри на бизнеси в някакъв момент, тъй като те искат да си осигуряват приходи от всяка минута от времето на екипа си.

В света на бизнеса времето е пари и трудно може да се спори с този факт. Иронията е, че докато всички собственици на бизнес осъзнават стойността на времето, много от тях нямат конкретен план за точно проследяване на времето и вярват, че управлението на времето е ефективно, само защото служителите постоянно идват и си тръгват от работа навреме.
Прочетете повече

САУНДПЕЙНТИНГ ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦИЯ за ИНОВАЦИИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

САУНДПЕЙНТИНГ ОНЛАЙН КОНФЕРЕНЦИЯ за ИНОВАЦИИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Дата: 08.06.2021г.

Във връзка с програмата на МОН за ДГ, за въвеждане на иновативни методи на обучение и създаване на нови и модерни условия за отглеждане и обучение на децата и създаване на условия за по-лесна адаптация на децата в детските градини.

УВАЖАЕМИ ДИРЕКТОРИ, на събитието по лесен и достъпен начин, ще имате възможност да се запознаете с  този ефективен, различен и много достъпен иновативнен метод за образователна педагогическа работа и взаимодействие с децата в детските градини и начален образователен етап в парадигмата на приобщаващото образование, наречен САУНДПЕЙНТИНГ. Често името на метода погрешно се превежда буквално като „рисуване със звук“, което обърква представите в погрешна посока, а именно че метода е приложим единствено в музикалните часове.

Г-жа Детелина Пангелова – Доктор по иновативна педагогика и единствен официално сертифициран за България САУНДПЕЙНТИНГ треньор от международната САУНДПЕЙНТИНГ асоциация, ще Ви разкаже повече за ползите от прилагането на този иновативен метод в образованието и възпитанието на децата, в частност по всички образователни направления:„БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА“, „МАТЕМАТИКА“, „ОКОЛЕН СВЯТ“, „ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО“, „МУЗИКА, „КОНСТРУИРАНЕ И ТЕХНОЛОГИИ“, „ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА“.

От няколко години, методът успешно се прилага и в няколко иновативни български училища и дава изключително добри резултати при работата с децата в начален образователен етап, също и при деца със СОП – резултати ще бъдат представени по време на онлайн конференцията. От по-скоро към метода проявяват интерес и правят първи стъпки и няколко детски градини в България!

Акценти на онлайн конференцията:

1. Защо САУНДПЕЙНТИНГ е подходящ за детските градини?

Уникалността му: АТРАКТИВНОСТ, НЕПРЕТЕНЦИОЗНОСТ, ДОСТЪПНО УСВОЯВАНЕ С БЪРЗИ И ТРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ.

2. Какви резултати дава САУНДПЕЙНТИНГ в педагогическата работа;

– радост от ученето, радост за децата и за учителя;

– положителни емоции (смях, интерес) , които са пряко свързани с паметта, с разбирането, с вниманието, със сътрудничеството;

– бързи и трайни резултати за развитие на умения, тъй като разчита на творчеството. личната и групова креативност в различни аспекти, а не на простото повторение: езикови компетентности, математика, знания за света, изкуства.

3. Структура на онлайн конференцията:

 •   Презентация ( 1 ч.)
 • Разположението на САУНДПЕЙНТИНГ в нормативната база и ценности на България, Европа и света.
 • Хронология на метода спрямо историята на педагогиката.
 • Връзката на методиката с иновативните и активни методи на учене в съвременния свят: проектно базираното учене, проблемно базираното учене, ученето чрез сътрудничество, STEM/ STEAM, игровите методи.
 • Уникалното разбиране за творчество с ГРЕШКАТА.
 • История на саундпейнтинг.
 • Наблюдение и коментар на снимков и видео материал от саундпейнтинг и на други активни практики. Сравнителен анализ. Коментари (1 ч)
 • Обобщение на опит от практиката: ( 40 мин).
 • Статистика – колко учители от ДГ са се запознали с метода до момента и са го пробвали в практиката. Техните обобщени коментари на база домашни задания.
 • Въпроси и коментари.

4. Възможност за споделяне на впечатления и опит от директори, учители, ученици – саундпейнтинг бенефициенти. ( 20 мин.)

Цена за участие с 1 квалификационен кредит : 45.00 лв.

Цена за участие без квалификационен кредит: 35.00 лв.

 

За контакти и записване:

Институт за Човешки ресурси

Анелия Мартинова

тел: 0882/799961

Нарушенията на способността за учене, Дислексия, нарушения на ученето

Нова детска медия

Oбразователната платформа за насърчаване на четенето с разбиране – Книговище.бг , която от създаването си през 2019 г. запали хиляди деца да четат за удоволствие, сега ни изненадва приятно със стартирането на първите по рода си детски новини в България. Новата детска медия се казва „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ и ще стартира на 10 май.

По този повод са подготвили и специални изненади –  младите софийски читатели на 9 май ще могат да прочетат преди всички останали пет от първите детски новини. Те ще бъдат скрити около главните алеи на няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“.

Прочетете повече