Нарушенията на способността за учене, Дислексия, нарушения на ученето

Нова детска медия

Oбразователната платформа за насърчаване на четенето с разбиране – Книговище.бг , която от създаването си през 2019 г. запали хиляди деца да четат за удоволствие, сега ни изненадва приятно със стартирането на първите по рода си детски новини в България. Новата детска медия се казва „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ и ще стартира на 10 май.

По този повод са подготвили и специални изненади –  младите софийски читатели на 9 май ще могат да прочетат преди всички останали пет от първите детски новини. Те ще бъдат скрити около главните алеи на няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“.

Тези от тях, които решат поне един въпросник по новините на сайта на „Книговище“, ще участват в томбола с награди на 11 май – Деня на библиотекаря. Тогава ще бъдат връчени годишните награди за читателски постижения и ще бъдат отличени най-четящите 24 деца и 24 класа от София и страната сред хиляди деца в играта.

Тези дейности са част от кампаниите за насърчаване на детското четене „Четящите деца на София“ и „Във всяко дете се крие читател“, които „Книговище“ организира в партньорство със Столична програма „Култура“ и Фондация „Америка за България“.

Детските новини ще са подходящи за деца от 7 до 14 г. и ще съдържат новини от България и света и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др., представени на разбираем и увлекателен език.

Към всяка новина ще има и кратък въпросник в духа на „Книговище“, който ще насърчава децата да осмислят прочетеното, давайки им възможност да трупат точки в онлайн играта на сайта. (Вижте видеопредставяне на играта тук.)

Сред първите 30 теми за новините ще бъдат: хулиганите в мрежата и как да се справим с тях, защо няма Ковид ваксини за деца, какви съкровища се крият под ледовете в Гренландия и как работи българският парламент.

Към сайта: Книговище.бг