Как да се справяме със скучните задачи

Всички се опитваме да прекарваме дните си, правейки неща, които ни карат да се чувстваме ангажирани. Но реалността е, че има много скучни работни задачи и това е работа, която също трябва да бъде свършена. Независимо дали става дума за миене на чинии, подаване на документи, въвеждане на данни или някоя от безбройните обикновени монотонни, но критични задачи, които поддържат функционирането на нашите домове, организации и общности.

Не винаги е лесно да се накараме да упорстваме и да работим по тези задачи, дори и да знаем, че трябва и е необходмо.

Какво е необходимо да направим, когато работата е скучна?

Изследователите са разглеждали този въпрос от много различни ъгли. Проучванията показват, че хората могат да упорстват по-дълго, когато могат да видят напредъка си, получават награди или когато задачата е по-забавна. Тези констатации имат преки последици за начина, по който проектираме продукти и политики. Например разработчиците на електрически четки за зъби започнаха да добавят таймери към четките, а мениджърите все повече прилагат различни стратегии за геймификация, за да направят работата на служителите по-забавна и интересна.

Някои изследвания обаче показват, че за задачи, които не изискват много внимание, може да има по-добър подход. В проучване с повече от 2000 участници, изследователите стигат до заключението, че в много случаи хората спират да работят по задачите преждевременно, не защото не са достатъчно мотивирани, а защото задачите по своята същност не изискват достатъчно внимание. И вместо да се опитваме да накараме безкрайно скучните задачи да изглеждат по-малко скучни, понякога може да бъде по-ефективно вместо това да сдвоим тези дейности с други задачи, които изискват повече внимание.

Защо това работи? По принцип умът се стреми да бъде ангажиран. Изпитваме скука, когато изпълняваме задачи, които изискват по-малко внимание, отколкото имаме на разположение, и това ни кара да спрем да работим по  тези задачи преждевременно. Но ако има втора дейност, в която можем да се потопим едновременно със задачата с ниско внимание, тя може да заеме това излишно внимание, намалявайки скуката и по този начин увеличавайки постоянството.

За потвърждаване на тази хипотеза е проведен следния експеримент: Изследователите информират участниците в него, че колкото по-дълго мият зъбите си, толкова по-чисти ще бъдат те, а след това ги инструктират да мият толкова дълго, колкото искат. Докато мият зъбите си на една група е показан видеоклип с красиви природни сцени, придружени от музика, а на другата група е показан завладяващ документален видеоклип за мечки и вълци. Резултатите показват, че тези, които са гледали по-интересното видео, са мили зъбите си с 30% по-дълго от тези, които са гледали по-малко интересното видео.

И накрая, две допълнителни проучвания изследват ключово ограничение на този подход: хората наистина могат да обръщат внимание само на определено количество информация  наведнъж. Поради това този подход увеличава постоянството, само ако двете задачи заедно заемат по-голямата част от вниманието, но не повече от – общия капацитет на внимание.

Как мениджърите и организациите могат да започнат да използват силата на този подход? Много хора вече демонстрират интуитивно разбиране на този ефект в личния си живот – например, слушането на потапяща музика или подкасти, докато са във фитнеса, е чудесен пример. Но има и много ситуации на работното място, в които както служителите, така и техните мениджъри могат да се възползват от този подход.

Когато става въпрос за обикновени офис задачи, много служители използват инструменти за наблюдение, като работни таймери, за да увеличат постоянството си. В други случаи мениджърите могат да разчитат на стимули като допълнителен отпуск или бонуси, за да мотивират служителите си. И със сигурност, стратегии като тези имат своето място – но има и допълнителни методи, които могат да се прилагат за някои задачи. Това може да означава насърчаване на работниците да слушат аудиокнига, докато сортират документи, докато почистват, или изпълняват друга дейност, която не изисква фокусирано внимание.

Използването на този метод може да бъде инструмент в ръцете на специалистите по БЗР. Например, за да насърчат служителите да мият ръцете си по-дълго, компаниите могат да поставят ежедневни новинарски истории върху огледалата в банята, които служителите да четат.

И накрая, продуктовите екипи също могат да се възползват от включване на тези открития в своите проекти. Ако например създавате приложение за четка за зъби, за да увеличите времето за миене на зъби, разработчиците могат да обмислят включване на двуминутна завлядяваща музика, която потребителите да слушат, докато мият зъбите си, вместо просто поставянето на таймер.

Няма как да избягаме от скучни задачи, но всички ние трябва да направим каквото можем, за да запълним работата и живота си с ангажиращи дейности или да използваме методи, които поддържат ангажираността ни към дейности, които са скучни, но необходими.