Как БАН отбеляза началото на учебната година?

Институтът за български език при БАН отбелязва началото на учебната година с образователна игра.

Играта „Играй с думите!“, се организира в интернет от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при Българската академия на науките и предлага занимателни езикови задачи, подходящи както за учениците, така и за техните родители.

Десет от най-добре представилите се участници ще спечелят тениски с надпис „Написаното остава. Пиши правилно!“.

„Играй с думите!“ отправя забавно предизвикателство към малки и големи – да подложат на проверка езиковите си познания и да си припомнят някои правописни правила или уместната употреба на думите в зависимост от тяхното значение. Играта е част от кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, която Институтът за български език провежда от няколко години. Целта на кампанията е да се привлече вниманието на обществеността (включително с помощта на съвременните езикови технологии) към грамотността и проблемите на българското образование, като едновременно с това се покаже, че владеенето и употребата на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.

Играта „Играй с думите 2016“ продължава до 21.09.2016 г., а печелившите участници ще бъдат обявени на 26 септември – Европейския ден на езиците. След това играта ще бъде преработена така, че да може да се играе постоянно, а верните отговори ще се публикуват след всеки кръг.

Играта можете да намерите на сайта: ibl.bas.bg/ezikova_igra