Тест на хартия или онлайн?

Тест на хартия или онлайн тест: Има ли значение за крайния резултат?

Изследователите Бен Бейдс и Джеймс Коуън изследваха този въпрос, като го проучваха в продължение на две години  (2015 и 2016 г.)  в Масачузетс, където някои училища преминаха изцяло на онлайн тестове.

Изследването на преминаването от тестване на хартия към онлайн доведе донякъде до изненадващи открития и ето какво говорят резултатите на двамата изследователи за това дали химикалката всъщност е по-силна от клавиатурата.

Във времевия период, който проучват, има доста убедителни доказателства, че има съществени разлики в това как учениците се представят, когато правят тестове на хартия или онлайн. Интересно е, че училищата, чиито ученици принципно показват по-високи резултати са решили да направят прехода от хартия към онлайн и в миналото, когато са използвали тестве на хартия постоянно са отбелязвали по-високи резултати година след година. Когато обаче преминават към онлайн тестване постиженията на учениците падат и стават близки до тези на учениците в училищата, които принципно са се представяли по-зле.

Въпреки че въпросите в онлайн и хартиената версия са еднакви, резултатите са различни и изследователите не могат да обяснят с точност феномена. Вероятно е нужно по-дълъг период на проучване и наблюдение. Една вероятна хипотеза е, че с хартиения тест е по-лесно да се борави – той представлява малка книжка, която може да се прелиства напред – назад и да се върнете лесно към даден пасаж, който искате да видите или сравните. Но ако теста се прави онлайн има екран и лента за скролване и трябва да се манипулира с тях, което може би не е толкова удобно както с хартиения тест.

Друга възможност е студентите/учениците просто да не са свикнали с онлайн тестовете, но ако това беше така, тогава бихме очаквали, че ще има доста голяма разлика през първата година и втората година, а това не е било така.

Трябва ли да се върнем на хартиените тестове?

Според изследователите връщането към хартията вероятно няма да се случи, независимо от резултатите. Въпросът по-скоро стои така: Ето резултатите и сега трябва да мислим за начините, по които трябва да се справим с това. Има реални предимства на онлайн тестването. По евтин метод за оценка е, по-лесно е за приемане и предаване, резултатите се получават по-бързо. Вероятно има ползи и за учениците, които ще бъдат по-запознати с изпълнение на задачи на компютър и това ще помогне за по-плавното им преливане в работната среда след това.

Можем да спорим дали преминаването към тестване онлайн е добро или лошо, но вероятно е неизбежно. И така, истинският въпрос е: Като се имат предвид тези различия, как трябва да реагират на това образователните институции? И първата стъпка е поне да се признае, че може да има разлика в резултатите.