Професионален стрес

Програмата е за теоретична и практическа подготовка на учители, педагогически специалисти и директори на училища и детски градини. Различни изследвания в областта, разкриват, че около 72% от професионалистите в образованието се определят като стресирани.

Понякога работата (или просто животът) може да бъде трудна. Предизвикателен ученик/студент, проверки на работното място, лични финансови притеснения и още и още.

Вижте някои практически насоки за учителите и образователния персонал за справяне със стреса:

1. Организирайте приоритетите си

Приоритизирайте задачите по важност и ги маркирайте като изпълнени, когато сте готови. Включете важните хора в живота си като приоритети и първо обърнете внимание на тези взаимоотношения.

2. Идентифицирайте вашите стресови ситуации

Направете си списък със събития, които ви оставят емоционално изтощени. За всяко такова събитие се опитайте да намерите един или два начина, чрез които бихте могли да намалите стреса, породен от тях и също си ги запишете.  Когато се появят отново подобни събития, използвайте ги като възможност да практикувате своите техники за намаляване на стреса и да си записвате какво работи за следващия път.

3. Не реагирайте на въображаеми обиди

Загуба на време и енергия е да бъдете свръхчувствителни към въображаеми обиди, намеци или сарказъм.

4. Помислете, преди да се ангажирате с нещо

Хората често решават да изпълнят дадена задача само, за да се чувстват приети или харесвани от други хора. Потренирайте се да казвате „не“, когато се опитват да ви ангажират със задачи, които са неразумни или в повече, отколкото можете да поемете в даден момент, вместо да страдате от последващи съжаления и стрес.

5. Не се спирайте на минали грешки

Чувството за вина, угризения и съжаление не могат да променят миналото и затрудняват настоящето, като изсмукват енергията ви. Направете съзнателни усилия да направите нещо, за да промените настроението си (напр. Използвайте техники за внимание или направете нещо активно, което ви харесва), когато усетите, че се унасяте от съжаления за минали действия. Научете се да си прощавате за минали грешки.

6. Отделяйте всеки ден време за отдих и упражнения

Нежните повтарящи се упражнения като ходене, плуване или колоездене са добри за облекчаване на стреса. Медитацията, йога, пилатес и танци също са отлични методи. Номерът е да намерите това, което ви подхожда най-добре. Хобитата, които фокусират вниманието, също са добри за облекчаване на стреса. Започнете нова дейност, несвързана с текущата ви професия. Намерете нови приятели във вашия новооткрит интерес.

7. Мислете позитивно

Усмихвайте се, когато е възможно – това е евтин и ефективен начин за подобряване на това как се чувствате. Опитайте се да намерите нещо положително, което да кажете за дадена ситуация, вместо да търсите непременно вина.