Работодателски брандинг по време на COVID-19

Казва се често, но е истина – в момента живеем в безпрецедентни времена и никой от нас няма магически сили или кристална топка, за да предскаже какво точно ще се случи през идната година.

Вероятно е да се предположи, че повечето организации вероятно ще наемат по-малко поради спад в бизнеса или общи логистични усложнения, заради продължаващата пандемия и рецесия.

Поради това, не е чудно че много компании на Запад дават приоритет на марката на работодателя си, за да гарантират, че поддържат положително възприятие по време на COVID-19, като според скорошно английско изследване 84% от кандидатите за работа заявяват, че репутацията на компания като работодател никога не е била толкова важна.

Ето защо ви представяме няколко полезни насоки, основани на мнението на водещия консултант на PeopleBrand, Дейвид Томпсън, за да се опитаме да хвърлим малко светлина върху начина, по който бизнесът може да продължи да изгражда своята работодателска марка, докато наема по-малко хора.

Адаптирайте се към вашата среда

Пандемията е променила начина на работа завинаги, като две трети от анкетираните служители в различни офиси казват, че планират да разделят седмицата си между работа от дома и офиса и в бъдеще.

Само 30% заявяват, че обмислят да се върнат в офиса пет дни в седмицата и 15%, които възнамеряват да работят изключително у дома. Става ясно, че домашната работа е тук, за да остане, което означава, че служителите ще се сблъскат с все повече проблеми сързани с тревожност, чувството за принадлежност, ще загубят физическия си контакт, което обикновено биха имали ежедневно, когато са в офиса.

Според Томпсън механизъм за справяне тук е да се обърне внимание на повишаващата се тревожност, която според него би била най-голямото предизвикателство. Механизмите могат да са различни: осигуряване на по-чести конферентни връзки с даване на обратна връзка или възможност за задаване на въпроси, даване на по-честа информация за стабилността на компанията и др.

Възстановяване на емоционалните връзки

Още през март станахме свидетели на бърз преход на много организации към работа от разстояние. Днес е все по-ясно, че става все по-трудно да се поддържа емоционална връзка връзка с членове на екипа.

Изследвания на Галъп установяват, ангажираността намалява с отдалечеността от офиса и обратното. Как да избегнете това?

  • Създайте чувство за принадлежност, като използвате менторство и наблегнете на многоканалните методи за комуникация.
  • Поставяйте ясни цели, които могат да бъдат измерени, като помагате на служителите да достигнат до успех.
  • Променете цялостната си комуникационна стратегия, като включите нови и уникални дейности и приложения.
  • Често проверявайте всички служители и бъдете активни, като преглеждате напредъка им спрямо дадени цели.
  • Насърчавайте непрекъснатата ангажираност чрез съвременни инструменти за вътрешна комуникация, като ангажирате множество служители да комуникират помежду си.

Създайте уникален работодателски бранд

Хората не знаят какво е да работиш за организацията докато са отвън. Около 75% от търсещите работа проучват и мислят за марката на компанията, преди дори да кандидатстват.

Така че, брандирането на работодателя ни помага да създадем тези емоционални връзки с външна аудитория от таланти, които искаме да привлечем. Но за да направите това, гарантирайте добрият работодателски бранд.  Например в скорошна реклама на Amazon’s TV те наблягат не на техните услуги или доставка, а на това как те се отнасят със своите служители.

Стратегия за съдържание

Без страхотно съдържание е по-трудно да привлечете топ таланти, да ангажирате настоящата си работна сила и най-важното да разкажете своята уникална история.

Добър пример в това отношение е Rolls Royce, които говорят масирано по време на Ковид-кризата, за товакак те преструктурират техните работни места, за да бъдат по-практични по време на пандемията.

Започнете с разработването на стратегия за съдържание, което ще резонира с вашата аудитория. Това включва изследване на съвременните тенденции в индустрията и питане на служителите какво биха искали да видят конкретно.

You can then take this set of data and combine it with other information such as the roles you’re hiring for and the goals you aim to get out of hiring initiatives. Once established, you’ll have a better understanding of how to build a content strategy, tailored to your employees and audience.

Направете компанията си VIP

Според Томпсън всичко се върти около това – какво значи, как се чувстват служителите, когато работят за дадена компания.

Ако нямате изградена рамка, разгледайте тези четири прости стъпки, които ще ви помогнат да изградите ценностното предложение към служителите си, открийте какво прави вашата организация невероятно място за работа и набележете области за коригиране на важни аспекти като организационната култура.

Определете типа на служителя: Тук трябва да определите типа хора, които искате да работят във вашата компания. Започнете с оценка на текущата ви култура, разгледайте нагласите, опита и поведението на работната сила и ги приведете в съответствие със стратегическата визия на организацията.

Комуникирайте със служителите: След като разберете типа служител, който искате да работи за вашата компания, ще трябва да знаете какво прави служителите ви мотивирани и щастливи да изпълняват работните си задължения по най-добрия начин.

Очертайте уникални елементи: Какво прави вашата компания толкова страхотна? Разровете се в тези пет елемента: настоящата култура, пакет от награди, морал на организацията, текуща работна среда и възможности за развитие.

Вземете писалката: Сега е време да запишете стратегията си, стремейки се да отговорите на въпроса „Защо кандидатът иска да се присъедини към нашата компания и да се развива с нас през годините?“