Първи ден като лидери

Независимо дали сте мениджър за първи път или опитен мениджър, който поема нов екип, първият ден е много важен и ви предлага чудесна възможност да направите положително впечатление на вашия шеф, така и да започнете да изграждате доверие с новите членове на екипа си.

Ключови действия в началото на първия ден:

След като приемете офертата и установите начална дата на започване на работа, попитайте новия си шеф, дали е възможно да получите последните отчети и доклади касаещи позицията ви. Макар че това може да не е подходящо във всички случаи, в много случаи, новият ви шеф ще се зарадва на тази ангажираност и желание да започнете подготвени.

Ако е приемливо, отделете време да разговаряте с всеки член на екипа, представете му се и му покажете колко развълнувани сте да се присъедините към екипа. Посъветвайте се по някои случайни въпроси, свързани с тяхната работа и роля. Това малко усилие ще ви позволи да научите повече за членовете на екипа си, ще ви даде положителен тон още от първия ви ден на работа.

Поработете над нагласата си, преди да стигнете до офиса в първия ден.

Отхвърлете желанието да критикувате минали практики, независимо колко остарели или неефективни изглеждат. Членовете на екипа ви са били част от работата с тези практики и не е необходимо да им се казва, че грешат. Ще имате достатъчно време, за да дадете приноса си и да направите подобрения.

Не прекарвайте много време, показвайки миналите си постижения в други организации.

Никой не оценява мениджъра, който непрекъснато казва: „В последната ми компания ние го направихме по този начин.“ Това е интересно само за вас и е досадно за всички останали.

Усмихнете се, обърнете внимание, научете имената на хората и покажете уважение при всяка среща.

Уважението е основната съставка за доверие в екип. Членовете на екипа ви вероятно ще се притесняват от пристигането ви и трябва да намерите начин да ги облекчите възможно най-бързо. Премахването на страха от работната среда е от съществено значение за успеха.

Облечете се, съгласно установената организационна култура.

Ако сте нов за организацията, трябва да сте наблюдавали и научили кода за облекло по време на интервюто. Не направете грешката да се появите за първия си ден като старши изпълнителен директор в ултра-ежедневна софтуерна фирма.

Работата преди всичко.

Първите дни обикновено са неудобни. Вашата цел е да срещнете колкото се може повече хора в организацията. Въпреки това, за всички фирми, работата продължава независимо от факта, че това е вашият първи ден. Трябва да поискате възможност да присъствате на планирани срещи, където ще се представите и най-вече ще слушате и наблюдавате. Отблъснете желанието да заявявате властта на първия си ден. Ще имате достатъчно възможности да докажете доверието и да споделите вашите идеи и подходи в близко бъдеще.

Започнете да работите като мениджър.

Казано е, че един добър мениджър успява да постигне неща чрез други. Може да сте най-добрият счетоводител в историята на компанията, но като счетоводен мениджър е време да се съсредоточите върху воденето и мотивирането на вашия отдел. От ден първи, покажете на екипа, че сте тук, за да им помогнете, но не вършете работата вместо тях.