Профилирано обучение и подготовка на надарени ученици

Обучението на талантливи и надарени ученици може да бъде приятна и дори вдъхновяваща задача за много учители. Въпреки това може да е малко трудно да се поддържат ангажирани и мотивирани тези деца, особено ако голяма част от времето учителят прекарва в подпомагане на ученици, които се не се справят толкова блестящо.

Въпреки че може да бъде лесно да пренебрегнете надарените учащи в класната стая, защото те така или иначе се справят и нямат нужда от толкова подкрепа като други ученици, това може да ги остави отегчени и дори да ги направи безразлични към учебния процес.

За да поддържате умните ученици ангажирани и интелектуално стимулирани, ето няколко съвета, които може да приложите в практиката си:

1. Запознайте се с техните интереси

Надарените ученици често имат множество разнообразни интелектуални интереси и опознаването на техните страсти може да ви помогне да адаптирате уроците си за тях. Опитайте да „подразните“ някои от тези интереси в началото на учебната година чрез различни дейности или игри.

Можете дори да включите надарени ученици с други ученици по двойки и да обсъждат различни неща по теми като:

Любимият им роман
Сложна математическа формула
Определен период от историята
Малко известен художник
Научна теория
Любимият им филм или режисьор
Неясни факти от цял свят

2. Насърчавайте ги да говорят за текущи събития

Надарените ученици са склонни да бъдат в крак с актуалните събития и често са любопитни за света на политиката. Ангажирането им в разговори за световни събития ще им покаже как техните специални таланти могат да бъдат използвани за справяне с много реални проблеми.

Не забравяйте обаче, че цикълът на новините също може да изглежда много страшен за надарените деца, особено за тези, които са по-чувствителни. По този начин е важно да напомните на учениците си, че има и добри неща, които се случват по целия свят.

3. Дайте им свобода да се движат

Надарените деца често се нуждаят от пространство, за да се движат, когато мислят. Ако вашата група ученици се държи добре и класната стая е достатъчно голяма, отделете няколко минути на всеки урок за движение. Това може да бъде всичко от крачка до скачане на място – просто се уверете, че са в безопасност и разумни!

4. Не забравайте техните не-училищни нужди

Не е необичайно надарените деца да се сблъскват с проблеми като социална тревожност, поведенчески проблеми или други видове проблеми с психичното здраве. Те също така са склонни да изпитват тормоз по-често от връстниците си. Ако забележите, че някой от вашите умни ученици се държи или изглежда отдръпнат, обърнете внимание на това.

5. Включете надарените деца в групова работа

Обичайно е талантливите деца да искат да ръководят екипи, особено ако смятат, че могат да изпълняват задачите по-бързо и по-ефективно. Това обаче може да доведе до изолация и невъзможност за работа с другите. Насърчете ги да упражняват социалните си умения с групова работа.

6. Опитайте се да не ги превръщате в учители

Ако сте в натоварена класна стая, може да бъде изкушаващо да помолите надарените ученици да преподават на затруднени връстници. Важно е да запомните обаче, че това не е тяхна работа и не са квалифицирани учители. Всъщност мозъците на надарените ученици са склонни да работят много по-различно от тези на техните връстници и в крайна сметка може просто да объркват затруднените ученици.

7. Позволете им да говорят за книги с вас

Ако талантлив ученик иска да поговори пет минути след час за книга, която чете, опитайте се да не го отхвърляте.

8. Не ги принуждавайте да слушат за неща, които вече знаят

Ако един умен ученик вече е демонстрирал, че знае много по определена тема, не го карайте да внимава в уроци, от които няма да научи нищо. Вместо това дайте отделна задача на тези ученици или ако няма такава възможност – малко време за четене на нещо интересно.

9. Намерете интересни академични ресурси и им давайте задачи за домашна работа

Надарените деца са склонни да учат и научават неща за себе си. Помогнете им да проучат интересите си, като им препоръчате няколко подходящи книги, уебсайтове или документални филми.

10. Предложете им да участват в състезания и олимпиади

Включването на умни деца в академични състезания е ефективен начин да ги извадите от зоната им на комфорт. Освен това ще им предложи нови възможности за свързване с други надарени деца и може да предизвика здравословно чувство за конкуренция в тях.

11. Научете ги, че понякога по-малкото е повече

Надарените ученици понякога пишат твърде много по дадените задачи в опит да покажат всичките си знания. Напомнете им, че понякога по-малкото е повече.

12. Не очаквайте твърде много от тях

Очакването от умни деца да отговарят на въпроси, когато техните връстници отказват да го направят, може да ги накара да се почувстват малко преуморени и негодуващи. Опитайте се да избегнете това.

13. Научете ги на стойността на почивката

Умните деца често имат много заети умове. Напомнете им, че отделянето на няколко минути за релаксация и медитация  може да помогне за освежаване на мозъка им.

14. Свържете ги с други надарени ученици

Намерете надарени ученици в по-вгорните класове, за да наставляват по-младите. Те знаят по-добре от всеки друг предизвикателствата, през които преминават умните деца и могат да се окажат безценен ресурс.

15. Предложете им да присъстват на месни културни събития

Опитайте да направите календар за местни културни събития, на които талантливите ученици може да пожелаят да присъстват. Това може да включва художествени изложби, филмови прожекции или лекции, например.

16. Създайте клуб за книги

Такива клубове представляват възможност за надарени деца да изразят мислите си с група хора със сходна страст към четенето. Освен че е изключително приятно, това може да помогне за развитието на социалните им умения и способността да говорят пред публика.