Повишаване интереса към четенето

Тази година към каузата за повишаване на интереса към четенето на подрастващите „Походът на книгите“ се присъединяват любими певци и артисти, автори, спортисти, политици и представители на бизнеса. Зад каузата отново застават и знакови журналисти от българските медии.
През април всички те ще застанат с книга в ръка на живо или онлайн и ще четат откъси от любими свои творби на децата в училищата и детските градини в цялата страна. Към тях ще се присъединят кметове на общини и населени места, за да пренесат магията на детската книга и до най-отдалеченото кътче на страната.


„Походът на книгите“ се организира от Асоциация „Българска книга“, в партньорство с Министерството на образованието и науката, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската библиотечно-информационна асоциация, Столична библиотека, издателства и книжарници от цялата страна. Събитието традиционно е част от Календара на културните събития на Столична община. През 2023 г. инициативата отново ще се реализира под патронажа на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

Кампанията стартира всяка година на празничния 2 април – Международен ден на детската книга и рожден ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни от най-популярните приказки на всички времена. „Походът на книгите“ продължава до 23 април, обявен от ЮНЕСКО за Международен ден на книгата и авторското право.
За единадесетте си издания досега кампанията е достигнала до хиляди деца в цялата страна и в чужбина, а в много от участвалите училища и детски градини впоследствие са открити нови читателски клубове и библиотеки.
В рамките на Националната кампания „Походът на книгите“, от 2 до 23 април в библиотеките в цялата страна ще се проведе и XVIII „Маратон на четенето“.

Как всеки  учител може да насърчи интереса към четенето?

Препоръчайте на децата книги, които са ви любими, но все пак се съобразете.
На повечето съвременни деца няма как да се харесат тежки книги като „Престъпление и наказание“ или „Сто години самота“ например. Може и да ги прочетат, ако ги накарате, но това може „убие“ доста голяма част от желанието им за четене. Никой не иска да прави нещо, което му е трудно през цялото време и което трудно разбира. Всеки обича да прави неща, които му носят повече радост и го карат да се чувства добре. Същото е и с четенето. Затова след като приключите урока за някоя „трудна“ книга, препоръчайте на учениците да прочетат нещо по-съвременно, нещо, което би им харесало и отделете 10 минути от следващия час, за да обсъдите именно такава книга. Това определено ще им хареса и ще върне желанието за четене.