Съвети за организацията на Коледното парти

Вероятно тази година всички организации планират Коледно парти за служителите без изисквания за маски и други ограничения. Обикновено изпълнени с храна и игри, тези събития развиват и укрепват връзките между колегите и изграждат по-добра обща екипна динамика.

Ето някои съвети за организацията на фирменото Коледно парти:

1. Нека партито не е задължително

Поканете и насърчете всички служители да присъстват, но не бъдете настоятелни. Предложете корпоративни подаръци, празнични картички или други екстри, които ще бъдат раздадени на партито, за да стимулирате присъствието, но последното нещо, което бихте искали е да задължите служител да дойде на партито и той да се разболее или нарани по друг начин. Ако служител не се чувства комфортно да се изложи на потенциална инфекция, не трябва да го прави.

2. Бъдете приобщаващи

Постарайте се да осигурите включването на всички служители в партито като предоставите разнообразен декор, игри, храна и напитки, а не само тези, които са на „Коледна“ тема.

Изберете по-обща „празнична“ или зимна тематика като сняг, блясък, сладкиши, гора или животни и ги използвайте като свое вдъхновение. Може и изобщо да не тематизирайте вашите дейности или предложения за храна, което също ще е добър вариант.

В допълнение, помислете за следните начини да направите партито си по-приобщаващо:

  • Изберете място, което е лесно достъпно за гостите. Помислете и ако имате служители с физически или неврологични проблеми (избягвайте стълби, прекалено тъмни места и силна музика).
  • Организирайте партито през работно време, така че служителите с отговорности за гледане на деца да не се налага да наемат помощ.
  • Ако имате двуезични служители, правете съобщения и пускайте музика на езици, различни от английски.

3. Следвайте работните политики

Преди деня на партито изпратете имейл до цялата компания с прикачени тези политики, които очаквате служителите да спазват по време на празненството. Например такива политики в някои компании може да включват стандарти за поведение и облекло, правила относно злоупотребата с някои вещества или изисквания по отношение  на неоторизирани снимки, видеоклипове.

4. Организирайте набор от дейности

Дръжте гостите заети и далеч от проблеми с дейности през цялата нощ. Планирайте разнообразни игри, събития, програми през цялото време, за да дадете на служителите какво да правят освен да пият и да гарантирате, че има нещо забавно за всеки.

Ето няколко дейности, които може да планирате за вашето корпоративно парти:

  • Въпроси с любопитни факти (въпросите може да са за общи познания или свързани с вашата индустрия).
  • Церемония по награждаване на служителите (покажете своята признателност и същевременно изградете морал).
  • Състезание за опаковане на подаръци (глупавите предизвикателства повишават енергията на партито).

5. Предлагайте разнообразие от храни и напитки

Уверете се, че на партито има по нещо за всеки. Помислете за служители, които може да имат алергии, чувствителност, предпочитания или религиозни ограничения, когато планирате вашето хранително меню. Ясно маркирайте храни, които съдържат животински продукти и често срещани алергени като глутен, яйца, мляко и ядки.

В бара или менюто за напитки включете много безалкохолни опции, за да обезсърчите прекомерното пиене на алкохол. Може да включите повече сокове, безалкохолни напитки или дори забавни и красиви безалкохолни коктейли.

6. Ограничете времето за пиене

Затварянето на бара два часа преди края на партито е добра практика, която много компании следват, за да позволят на купонджиите да метаболизират алкохола, преди да си тръгнат.

За да намалите допълнително консумацията на алкохол може да наложите ограничения, които да са ясни още от самото начало – например служителите да имат определено количество билети или жетони за напитки.

7. Осигурете безопасността

Има толкова много инциденти, които могат да се случат на празнично парти: тормоз, болести, наранявания, кражби.

Въпреки че всички ще бъдат в празничен дух, ако се случи инцидент, ще трябва да реагирате веднага. Помислете за възможните рискове по време на партито и създайте програма, която да следвате, ако нещо се случи.

8. Подобрете през следващата година

След партито направете пълен преглед на партито и планирате неща за подобряване за следващата година.

Имаше ли  случаи на тормоз? Преосмислете подхода за следващата година към обучение за тормоз. Свърши ли ви безглутенова храна твърде рано? Разнообразете менюто за следващата година с по-подходящи за алергии опции.