Дали онлайн обучението наистина ни спестява пари?

С неотдавнашното нарастване на популярността на Интернет много обучаващи институции започват да го използват като алтернатива на традиционното образование. През последното десетилетие се появи широка гама от онлайн програми, които позволяват на студентите да получат квалификация (като степен) чрез онлайн курсове. Една от причините хората да изберат да се запишат на такива програми е, че те смятат, че това е по-евтина алтернатива на посещаването на традиционен университет. Но дали това е така?

Може би най-уместният момент в този аргумент е, че средно таксите за обучение за онлайн курсове са по-ниски от тези за традиционните програми. Таксите за обучение обикновено представляват най-голямата част от общите разходи за получаване на образование. Често се пропускат и всички „скрити“ разходи за обучение в институция. Те включват разходи за пътуване (които в някои случаи са много високи), разходите за разпечатване на задания, тетрадки и т.н..

Повечето студенти откриват, че вземането на часове онлайн им спестява много време, тъй като работят от вкъщи – не се губи време за ежедневни пътувания. Наличието на допълнително време може да ви позволи да работите на непълно работно време, така че можете да печелите, докато се учите. Това е идеално за някой, който иска да запази някакъв стабилен доход, като същевременно придобива допълнителна квалификация.
Ако например сте планирали да завършите диплома в колеж, важно е да вземете предвид колко ще ви струва настаняването, ако живеете твърде далеч, за да пътувате. В по-голямата част от случаите този допълнителен разход ще направи вземането на онлайн класове далеч по-евтино.

И въпреки логичния отговор „Да“ на въпроса „Онлайн обучението спестява ли ни пари“ трябва да се помисли и за още един аспект. Индивидуалните качества на всеки човек трябва да се вземат предвид, за да се вземе решението „онлайн“ или „традиционно“. Например, ако някой чувства, че се нуждае непрекъснато от мотивацията на учител, вероятно ще е много по-добре да посещава редовна институция, за да не се окаже накрая, че освен загубена мотивация и отказ от обучение може да има и загубени пари за такси / плащане на двойни такси за продължаване на обучението по традиционен начин, правейки по този начин онлайн обучението не само неспестяващо пари, а напротив.