Обучение по БДП за деца между 11 и 14 години

Идеи за обучение на деца между 11 и 14 години

Вижте също:

Идеи за БДП за деца между 7 и 11 години

Идеи за обучение на деца между 2 и 7 години

Проведете дискусия за ползите от ходенето и колоезденето за здравето и опасностите, но и за опасностите, които това крие. Проучете повече материали за това как моторните превозни средства са вредни за обществото и колко е важно да се даде възможност на хората да ходят и да карат велосипеди безопасно.

Разгледайте области, в които учениците смятат, че трябва да разширят знанията си за пътната безопасност – напр. поддръжка на велосипеди. Можете да измислите тест, за да проверите знанията им.

Създайте и направете проучване на рисковете, които хората поемат по пътищата и техните мотиви за това. Съсредоточете се върху проучването на конкретна „група“, като например съученици, които карат колело, родители, които шофират до училище, или по-големи ученици, които шофират или обмислят шофиране. Например, проучване за отношението на 13-годишните към носенето на велосипедни каски или проучване на отношението на 17-годишните към ограниченията на скоростта.

Разгледайте последствията от катастрофи. Помолете учениците да напишат измислена вестникарска статия за катастрофа, причинена от млад шофьор, която е причинила смърт и сериозни наранявания, включително интервюта с полицай, присъствал на местопроизшествието и с опечален член на семейството. За да помогнете на учениците да разберат тежестта на нараняванията при пътни катастрофи, можете да обмислите да поканите местна медицинска сестра или хирург, които да говорят с учениците за наранявания, променящи живота (някои деца може да смятат, че нараняванията винаги са леки или възстановими, така че това може да им помогне да осъзнаят тяхната тежест).

Прочетете за различни научни подобрения в пътната безопасност, като предпазни колани, въздушни възглавници, каски за удари, защитно облекло за мотоциклетисти, отразяващи и флуоресцентни материали. Ако имате възможност създайте практически тестове, за да демонстрирате ефективността на такива подобрения, като например как отразяващият материал свети в тъмното, когато светлината е осветена върху него. Подчертайте, че научните подобрения помагат за подобряване на безопасността, но хората също трябва да се ангажират да използват пътищата безопасно.

Създайте заедно с децата плакат, отразяващ  проблем с пътната безопасност, като например важността на концентрацията при пресичане на пътя, без разсейване от изпращане на текстови съобщения докато се шофира или гледа в телефона.

Разиграйте ролеви игри с учениците, които да изследват изкушенията и натиска за поемане на рискове по пътищата и възможните последици. Например, да бързат или да са с приятели, които искат да играят на пътя с футболна топка, или да са с по-възрастни приятели, които искат да се качат в кола с опасен шофьор, който превишава скоростта. Обсъдете емоциите, които учениците изпитват в тези ситуации и как да „говорят“ за безопасния вариант.

Гледайте някои телевизионни  реклами/кампании за пътна безопасност и попитайте учениците за тяхното мнение: Ефективни ли са? Предават ли съобщението до вас? Ако не, можете ли да направите нещо по-добре?