Стратегии за намаляване на стреса и тревожността в класната стая

Програма за теоретична и практическа подготовка на учители, педагогически специалисти и директори на училища и детски градини.

Ежедневието в класната стая може да бъде стресиращо за някои деца. Учениците, които се тревожат за своите учебни способности, училището, домашнните работа, участието в клас или почти всичко, свързано с училището, ще имат повишено ниво на кортизол. В някои случаи кортизолът може да бъде нещо добро, но повишените му нива могат да влошат когнитивното функциониране и когато учениците са под стрес всъщност в мозъка настъпват промени, които реално възпрепятстват ефективното учене.

Преподавателите могат да намалят стреса в класната стая, като осъзнаят по-добре как поведението им се отразява на техните ученици и като работят за противодействие на ефектите от външния стрес, който може да попречи на представянето в класната стая.

В нашите специализирани обучения за учители и педагогически специалисти, участниците ще усвоят техники, които понижават тревожността сред учениците и повишават интереса им към темата на урока. Участниците в обучението ще разберат как да приобщават децата и учениците към образователния процес и как да им помагат да учат по-ефективно и по-лесно.

Ето и някои кратки съвети за намаляване на тревожността в класната стая

1. Обърнете внимание на физическото обкръжение в класната стая. Опитайте се да намалите бъркотията или максимално изчистета декора в класната стая, тъй като разполагането на твърде много предмети могат да се почувства като твърде заето или разхвърляно пространство, което да разсейва.

2. Публикувайте дневен или седмичен график. Уведомяването на учениците какво да очакват всеки ден е чудесна идея за намаляване на стреса във вашата класна стая, особено за притеснители ученици, които може да изпитват безпокойство, че не са подготвени за урок.

3. Давайте на учениците време за обработка на новата информация.  Учителите имат много информация, която трябва да покрият и не разполагат с много време, за да го направят, но даването на почивка на вашите ученици ще позволи на новите концепции да се установят, преди да се започне следващият урок.

4. Поддържайте положителна учебна среда. Класната стая трябва да бъде безопасно пространство, където учениците да се чувстват комфортно да задават въпроси и да участват в клас. Не забравяйте, че не винаги е лесно учениците да говорят на глас в клас.

5. Говорете за стреса. Чувство на стрес в неизбежно. Помогнете на учениците да се подготвят, като ги научите как да предотвратяват или най-добре да се справят със стресови ситуации, когато възникнат. Говорете за управление на времето, достатъчно сън и поддържане на организираност, за да им помогнете да се справят със стресови ситуации, които могат да срещнат.