Връщане към обучение лице в лице

За много учители промяната изглежда е единственото сигурно нещо от тази учебна година. И докато до скоро всички учители трябваше да се настройват все повече към онлайн средата, отново идва време за промяна и нова адаптация към обучението лице в лице.

Завръщащите се ученици могат да създадат доста предизвикателства за учителите и те трябва да бъдат подготвени да им помогнат да се ориентират към промяната.

Бъдете техен съветник

В ръководство, създадено за Американската академия за детска и юношеска психиатрия, д-р Дебра Райхер, клиничен асистент в Медицинския факултет на Университета Стони Брук, насърчава учителите да разберат ситуациите, които учениците са преживели извън училищната среда.

„Докато някои деца скърбят за загубата на родител, други може да се радват на повишено качество на времето, прекарано  у дома“, пише тя. „Някои деца претърпяват и търпят големи финансови загуби и може  да им липсват например училищни пособия.“

Освен това има правилен и грешен начин да се помогне на учениците да се справят с нарастването на случаите на COVID-19 и тяхното безпокойство от връщането в училище. Например, специалистите по психично здраве в Канада препоръчват на учителите да внимават с изявления за успокоение като „всичко ще се оправи“ или „няма от какво да се притеснявате“. На такива фрази им липсва същност и всъщност могат да създадат съмнение и несигурност, които могат да доведат до необходимост от допълнително успокоение.

Вместо това трябва да бъдете честни за ситуацията. Говорете открито с учениците си, за да им помогнете да разберат по-добре техните страхове и стъпките, които учителите предприемат, за да ги защитят.

Помислете как се промениха вашите ученици последната година

Учениците, на които преподавате тази година, вероятно се различават от децата, които обикновено влизат във вашата класна стая. Техният път на развитие се е променил поради пандемията – но това може да е и нещо добро.

Безпрецедентното ниво на отговорност, което учениците от всички възрасти трябваше да покажат направи много от тях по-автономни тази година или ги накара да работят по-добре сами, отколкото през предишните години. Можете да предприемете стъпки за създаване на уроци, които възнаграждават това и насърчават тези положителни черти.

Всъщност научените отговорности на тазгодишните ученици може да ви помогнат да запазите класната си стая по-безопасна от COVID-19.

„Може да бъде досадно за дете да чуваш родителите ти да ти напомнят постоянно за нещо, което смяташ, че вече знаеш“, пише Катрин Кузумано в „Ню Йорк Таймс“. Същото може да се каже и за учениците, които слушат учителите да дават указания, с които вече са наясно. „Вместо това, независимо дали става въпрос за хигиена на ръцете или социално дистанциране, попитайте децата какво трябва да правят и ги оставете да водят разговора. Това помага за укрепване на навиците и им позволява да поемат отговорността върху процеса. “

Това дава на учениците чувство за избор, вместо да усещат, че трябва безпрекословно да изпълняват това, което им е казано.

Не бързайте прекалено

Завърналите се ученици (и техните родители) вероятно са достатъчно изнервени от постоянните промени и преминаване от онлайн в присъствено обучение. Като преподавател недейте да ги натоварвате с нереалистични очаквания, че могат да наваксат бързо с материала- особено ако са изостанали в области, които не могат лесно да се наваксат.

Екипът на Lexia Learning насърчава преподавателите да разработват планове за уроци с акцент върху социално-емоционалното обучение, включващо в уроците сътрудничество, комуникация, работа в екип и самосъзнание. Това ще помогне на учениците да разберат по-добре собственото си психическо състояние след  живот по време на пандемия. Учениците ще изградят умения за целия живот, като в същото време ще им помогнат да се чувстват по-комфортно в класната стая, което от своя страна може да им даде увереност да наваксат пропуските в знанията.

Въпреки това, има начини да помогнете на вашите ученици да се справят с връстниците си или поне да поемат няколко допълнителни задачи, ако искат да запълнят някои дупки в образованието си.

„Разбийте уроците на по-малки, управляеми звена“, пише учителката по специално образование Катрин Нийвс. „Съкратените времеви рамки означават, че ще отнема повече време за преподаване, практикуване и усвояване, така че сегментирането на уроците може да помогне при планирането и преподаването.“

С тази сегментация няма да се налага да използвате пълен урок за преглед на материала, а по-скоро по-малка единица или идея, която вашите ученици могат да прегледат накратко.

Добре е да възстановите вашите учебни планове от нулата

Въпреки че тази година беше предизвикателна –  има и някои ползи от пандемията и сътресенията в преподаването. Докато някои преподавателите търсят начини да се „справят“ през това време, много учители използват пандемията, за да изхвърлят старите учебни планове, които не са работили, и да разработят нови идеи с нови инструменти за ангажиране на учениците.

Иновациите станаха масови, тъй като учителите на всички нива изпробваха различни подходи тази година.

По същество тук директорите на училищата следва да подкрепят преподавателите, така че иновативното обучение да не е лукс, от който могат да се възползват само учителите в добре финансирани училища.