Как се отразяват видеоигрите на подрастващите

Видеоигрите – едно от най-интересните забавления за деца и възрастни – могат да имат дългосрочни последици за здравето на подрастващите. Според Entertainment Software Association, 65% от домакинствата имат поне един член, който играе игри минимум 3 часа седмично. 91% от децата между 2 и 17 години играят видео игри.
Проучванията и изследванията през годините целят да разберат дали това е добро или лошо. 

Въздействие на видеоигрите върху мозъка и тялото на децата

Видеоигрите предизвикват вродените в мозъка механизми за оцеляване – на борбата и бягството, което води до същите физиологични промени, свързвани с голяма опасност.
Когато състоянието на борба или бягство е предизвиквано твърде често, мозъкът и тялото трудно се връщат към покой, а това може да доведе до хроничен стрес. При децата, чиято нервна система е в стадии на развитие, вредата е много повече, отколкото при възрастните.
Ето защо е лесно да си представим как вълнуваща видео игра води до хипер-възбуда у децата. Противно на общоприетото предположение, не само насилствените видеоигри водят до тази ситуация.

Видеоигри и дефицит на вниманието

Като пряко следствие от хипер-възбуденото състояние, детето ще бъде изчерпано психически и на свой ред ще има проблеми с концентрацията, управлението на емоциите, потискането на импулсите.

Многобройни, свързани с екрана фактори задействат стреса

Ето още няколко начина, по които видеоигрите влияят върху тялото и ума:

Светла и синя светлина
Вътрешният часовник на тялото или циркадният ритъм е проектиран по такъв начин, че жълтата светлина сигнализира тялото да се изключва бавно и да предизвиква сън. От друга страна, синята светлина стимулира фоторецептор в окото, наречен меланопсин, който сигнализира мозъка и причинява поведенческа възбуда.

Интензивна сензорна стимулация
Видеоигрите са предназначени да стимулират чувствителните очни органи толкова много, че децата, изглежда, се бъркат между фантазията и реалността. Свръхстимулацията на сетивата води до претоварване и изтощение.

Мултифункционалност на медиите
Времето на екрана не е ограничено само до видеоигри. Днес децата непрекъснато жонглират между различни медийни платформи, включително телевизия, настолни компютри, мобилни телефони и др. Все по-голям брой изследвания разкриват, че излагането на мултитаскинг на медиите води до намалено представяне на познавателните задачи и цялостното благосъстояние.

Излагане на електромагнитно излъчване
Независимо дали играете на телевизора или мобилните си устройства, всички имат елемент на електромагнитно излъчване. Той не представлява непосредствена опасност, но дългосрочната експозиция може да бъде канцерогенна.

Интерактивност и бързи темпове
Интерактивността и бързият темп са стандартните отличителни черти на всяка видео игра, която е 3D или друг вид. Докато за кратко време тези елементи могат да бъдат полезни за когнитивната сила на мозъка, в дългосрочен план, децата обикновено са социално изолирани и прекарват по-малко време на открито.

Пристрастеност
Точно както пушенето на цигари или пиенето на алкохол стимулират приятни моменти, видеоигрите също могат да предложат подобно изживяване. Изследване показва, че видеоигрите стимулират високите нива на допамин – хормона на удоволствието – в мозъка и потенциално могат да проправят път към пристрастяването.

Помислете пак, когато решите да дадете на детето си да играе Candy Crush на път. Пътуването наистина ще бъде тихо, но това ли е необходимо на детето ви? Децата се нуждаят от време, за да мечтаят, да се справят с тревогите, да обработват мислите си и да споделят с родителите си. Това е най-добрата самостоятелна терапия, която детето може да получи. Като родители, трябва да моделирате здравословната електронна употреба, да образовате децата си.
Въпреки че може да бъде трудно да се въздържате напълно от времето на екрана или видеоигрите, предприемането на систематични прекъсвания и включването на здравословни практики могат да защитят детето ви в дългосрочен план.