Даване на домашна работа

„За“ и „Против“ даването на домашна работа

Последните години често се обсъждат от учители и родители ползите и негативите от даването на домашни задачи. В някои страни дори се счита, че даването на домашни задачи нанасят повече вреда, отколкото полза, като причиняват обилни количества ненужен стрес на всички, но пък в други смятат, че това има големи предимства за децата, като ги насърчава да мислят по-самостоятелно извън класната стая.

Нека разгледаме какви могат да бъдат ползите и какви негативите:

Ползите
Първото предимство на домашните работи е, че позволяват на учениците и учителите да работят по-тясно заедно. Те могат да обсъждат задачите си или всякакви проблеми, които срещат с части от учебния материал преди или след часовете.
Втората полза е, че даването на домашна работа може да сближи семействата, тъй като учениците могат да помолят родителите си или братята и сестрите си за помощ по дадените задачи.
Трето, правенето на домашни задачи ще подготви по-добре учениците за изпитите и тестовете. Ако едно дете се справя зле с дадена задача, то ще научи какво е необходимо, за да се справи добре при следващия тест.
Правенето на домашна работа също е чудесен начин за развиване на отговорности. Когато един ден малките деца порастнат и бъдат назначени на работа ще знаят, че определени задачи трябва да бъдат свършени до следващия ден, ще развият усещане за точност.
И накрая даването на домашна работа позволява на родителите да видят как се възпитават децата им и на какво се обръща внимание в даден момент в училище. Някои родители, ученици и дори някои учители обаче смятат, че след 7-8 часа уроци в училище е несправедливо да очакваме учениците да се приберат и да работят още три часа.

Потенциалната вреда
Първата причина децата да не получават домашни задачи е, че им трябва време да се отпуснат и да се освободят от мислите за „работа“. Натискът да се налага да изпълняват домашни всяка вечер е доста обезсърчителен за повечето деца и те се нуждаят от време, за да освежат ума и телата си.
Второ, намалява се времето, което децата биха могли да прекарват със семействата си. Семейното време е особено важно за едно растящо дете и без него социалните проблеми могат да нараснат.
Трето, домашната работа може да предизвика конфликт между деца и родители, когато родителят иска детето да си свърши домашната работа, но среща съпротивата на ученика да изпълни огромна или трудна задача.
Твърде много домашни работи могат да насърчат измамата, тъй като децата в крайна сметка се копират/преписват едно от друго в опит да завършат всичките си задачи. След това те получават оценка или похвала, която изобщо не им носи полза.
И накрая, много учители често нямат време да оценяват правилно домашните, тъй като са прекалено заети с планирането на уроци и собствените си семейства. И често, докато учениците получат резултатите си, класът вече е преминал на друга учебна тема.