БДП. Безопасност на движението по пътищата – методика на преподаване

Пътната безопасност е чудесна тема за ангажиране на деца и млади хора, защото това е проблем, който те могат да разберат и който ги засяга. От жизненоважно значение е да се подпомогне разбирането на децата и младите хора за пътната безопасност, да им се даде най -добрият шанс да се пазят, докато са млади и с напредването на възрастта, защото пътните катастрофи са най-големият убиец на младите хора по света.

Пътната безопасност не е тема само за по -малките деца. Колкото по -големи стават децата, толкова по -застрашени стават, когато придобиват независимост. В много страни катастрофите с участието на млади шофьори са голям проблем, причинявайки голяма част от пътнотранспортните произшествия, така че подобряването на осведомеността за рисковете от шофирането и да бъдеш пътник е от решаващо значение и за тийнейджърите.

По -долу са дадени някои примери за това какво да се преподава на различните възрастови групи от 2 до 18 години и някои идеи за уроци и дейности, а в нашите обучения за безопасност на движението на пътищата ще можете да навлезете в по-големи дейтайли в методиката на преподаване.

Можете да разгледате всички обучения за педагогически специалисти тук: Обучения

Преди да започнете

Преди да започнете да преподавате пътна безопасност, проверете дали някои деца не са пострадали или са били  свидетели на тежка пътна катастрофа и бъдете чувствителни към техните нужди. Говорете с тях и техните родители за това дали искат на този етап те да бъдат изключени от уроци или дейности, в които ще се обсъжда смърт или нараняване.

Обучение

Обучението следва да е адаптирано за възрастовата група, с която работите.

Децата до 8 години могат да бъдат научени на правила и да бъдат насърчавани да ги следват чрез практическо обучение. Въпреки това, децата под 8 години не трябва да използват пътищата без да са придружени възрастен, а възрастните трябва да спазват правилата за движение по пътищата през цялото време, когато са пеша с децата си, защото в този период децата се учат основно чрез наблюдение на възрастните.

Децата над 8години имат по -голяма способност да разбират и да правят свои собствени избори въз основа на различни опции и оценка на риска, но все пак трябва да им се напомнят правилата с допълнително обучение, защото, макар че могат да са по-самостоятелни, все пак могат да направят грешки, които могат да костват живота им поради липса на опит. Освен това са уязвими на натиск от страна на връстници и други деца да правят рискован избори.

За най-малките деца е добре да пробудите разбиране за опасността, като може да използвате информация и факти като:

 • Трафикът наранява милиони хора всяка година по целия свят и някой умира на всеки 30 секунди в световен мащаб при пътни катастрофи.
 • Пострадалите при пътни инциденти често са убити или сериозно ранени. Травмите включват парализа и загуба на крайници. (Забележка: много деца може да мислят, че леки наранявания като счупване на ръка не са нещо много лошо – може да се наложи да изясните колко сериозно нараняване е.)
 • Някои хора правят опасни неща при ходене или колоездене, като например изпращат текстови съобщения по телефона си, докато пресичат път или не носят велосипедна каска. По -вероятно е тези хора да бъдат убити или наранени.
 • Някои шофьори извършват опасни неща, които увеличават шанса да убият или наранят себе си или някой друг, например да превишат скорост, да използват телефон зад волана или да шофират след употреба на алкохол.
 • Имаме закони като ограничения на скоростта, за да спрем хората да бъдат убити или ранени при катастрофи, но някои шофьори ги нарушават.

Едновременно с това, децата трябва да бъдат научен и да следват определените правила, които да ги предпазят. Децата трябва да бъдат научени на езика на пътната безопасност, преди да разберат самите правилата. Например имената на превозните средства, специфични думи като пътни настилки и бордюри и разбиране за бързо, бавно, пресичане и др. Едно добре образовано дете на пет години може би вече е разбрало основните правила за безопасност на движението, благодарение на родителите си, но други може и да не е така. Затова трябва да започнете с по-малките деца, като проверите дали всички разбират следното:

 • Пътеките/тротоаритеса за хора; пътищата са предназначени за движение на превозни средства.
 • Никога не излизайте близо до пътища сами. Дръжте родителите си за ръка и не ги пускайте.
 • Спрете веднага, ако ви кажат. Никога не се опитвайте да пресичате път, докато не ви кажат.
 • Не бягайте по пътя и не играйте на пътищата – играйте в парк или в градина.
 • Светофарите и други знаци и сигнали помагат на хората да пресичат пътя. Когато се появи червен мъж, това означава, че трябва да спрете.
 • Можете да носите ярки дрехи, за да бъдете забелязани по-лесно на пътя.
 • Ако сте в кола, никога не разкопчайте колана си, не играйте с дръжките на вратите, не се опитвайте да излезете от колата или да разсеете шофьора.

Около петгодишна възраст децата вече са готови да учат, в допълнение към горното:

 • Правилата за пресичане (намерете безопасно място за пресичане, спиране, гледане, слушане)
 • Най -безопасните места за преминаване: подлези; пешеходни мостове или пътеки; светофари.
 • Важността на носенето на подходяща екипировка при ходене и колоездене.
 • Флуоресцентните и отразяващи материали помагат на шофьорите да ви видят, а каските предпазват главата ви.
 • В кола излизайте само откъм тротоара.
 • В кола или автобус носете предпазния колан, ако има такъв.
 • Когато слизате, никога не пресичайте пътя пред или зад автобуса. Изчакайте, докато се отдръпне, за да можете да видите във всички посоки.

Около 9 -годишна възраст и нагоре, в зависимост от развитието, децата са готови да изследват:

 • Проблеми със загубите и социалното въздействие на пътнотранспортните произшествия.
 • Отговорностите на шофьорите да защитават други хора, особено хора, които са пеша или велосипед.
 • Опасностите да се поддадеш на натиска на връстниците си да поемеш риск.

Учениците на възраст  между 11-20 години първоначално може да мислят, че пътната безопасност е за по-малките деца или че е скучна тема. Но повечето млади хора имат какво да кажат за безопасността по пътищата и няма да им е скучно, стига да се подходи правилно към тях. Всъщност ефективното преподаване по безопасност на движението по пътищата с тези възрастови групи ви позволява да изследвате предизвикателни и полезни въпроси, включително:

 • Смърт и загуба
  Промени в живота (като парализа и мозъчна травма) и как това се отразява на хората и техните семейства
  Поемане на отговорност за другите – особено при шофиране
  Обсебеността на обществото върху моторните превозни средства, негативните ефекти, които това оказва върху общностите (безопасност, здраве, замърсяване, социално взаимодействие, разходи) и алтернативите на шофирането
  Разликите в нивата на поемане на риск сред мъжете и жените
  Алкохол и наркотици – включително употребата на алкохол и наркотици сред младите хора и как това се свързва с въпроса за шофиране в нетрезво състояние и под влияние на наркотици

Има редица причини, поради които първоначално учениците може да не са възприемчиви към преподаването по пътна безопасност. Например, те могат да мислят, че  „знаят всичко“ и пътната безопасност е за „бебета“.
Или вече поемат рискове по пътищата (например шофират без книжка, приемат алкохол и след това шофират и др.), чувстват се непобедими – пътните катастрофи се случват на някой друг, а не на тях, смятат, че младостта и бързите им реакции ще ги предпазят от неприятности
Въпреки това е вероятно младите хора да са станали свидетели на рисковано поведение по пътищата и лесно да разбират проблемите на пътната безопасност, тъй като им се налага да са по пътищата всеки ден. Те също може да са преживели или да са чували някой в тяхната общност да бъде ранен или убит при пътна катастрофа и следователно да разбират, че смъртта и сериозните наранявания са реалност по пътищата.

Ефективното обучение по пътна безопасност в този възрастов диапазон трябва да:

 • Надгражда върху съществуващите знания на учениците
 • Изисква от учениците да мислят сами
 • Материалите и обученията по темата да бъдат дискусионни и креативни и свързани с реалния живот на учениците
 • Бъдат включени проекти от реалния живот (като разработване и провеждане на кампания, за да накарате родителите и учениците да „сложат колан“), а не да бъде обучение само в класната стая
 • Проучат опасностите от поемането на риск
 • Бъде постигната ясна представа, че пътната безопасност е свързана с намаляване на смъртните случаи и сериозните наранявания и затова е от решаващо значение да се вземе насериозно.