3 съвета за поддържане на активност при работа от вкъщи

3 съвета за поддържане на активност и здраве при работа от вкъщи

Един от най-големите проблеми при работата у дома може да бъде заседяването. Няма ходене, за да вземете чаша кафе, посещение на близкия колега, качване по стълбите или онези случайни видове дейности, които произтичат от това, че сте на работно място с разпръснати хора и зони. Всичко е лесно достъпно у дома. И когато това се съчетае с работното натоварване резултатът може да е по-заседнала работа, отколкото ако същата бъде извършена в офиса.
Оставането в една поза в продължение на часове може да повлияе на мускулите на гърба, шията, тазобедрената става, подколенните сухожилия и прасците. Прекомерното седене може да повлияе и на метаболизма ви, да повиши кръвното налягане, кръвната захар и холестерола!
Първоначално да останеш активен, когато работиш от вкъщи изглежда лесно. Без ежедневното пътуване до работното място и може би по-голяма гъвкавост в работното време със сигурност си мислим, че като сме у дома ще ни остане повече време за правене на упражнения.
Макар че това може да е вярно на теория, на практика се оказва точно обратното и повечето хора бързо попадат в рутината, като не дават приоритет на здравословната дейност, а границите между работата и личния живот стават размити.
Най-доброто решение е да си наложите спазването на график и в този график да включите задължително време за упражнения.

Нека да разгледаме някои от начините, за да си осигурим повече движение или по-здравословна среда у дома.

1. СЪЗДАЙТЕ СИ ПОДХОДЯЩА РАБОТНА СРЕДА
Първото нещо, което трябва да направите, за да осигурите успех на работа у дома, е да си създадете подходяща работна среда. Трябва да имате специално работно пространство с бюро и стол, които поддържат стойката ви и ви позволяват да седнете в ергономично правилна позиция.

Уверете се, че гърбът ви е добре поддържан от стола ви, като регулирате височината така, че бедрата и коленете ви да са под ъгъл от 90 градуса. Може да се наложи да поставите под краката си подложка за крака, за да осигурите това изискване. Ако вашият стол има подлакътници, уверете се, че поддържат лактите и предмишниците ви там, където естествено попадат в седнало положение. Уверете се, че височината на вашия компютър е изравнена с очите ви, за да не натоварвате врата и раменете си от поглед надолу. Бюрото ви също така трябва да е добре осветено, за да не се уморяват очите ви.
Въпреки че може да нямате достъп до регулируемо бюро у дома или друго оборудване, което обикновено имате в офиса, осигуряването на работно пространство, което е правилно настроено, ще има огромни ползи за вашето физическо здраве и ще ви помогне да се чувствате по-комфортно през деня си. И разбира се, препоръчваме ви да сменяте позата редовно през целия ден.

2. ПРАВЕТЕ АКТИВНИ ПАУЗИ
Оставането в неподвижно състояние е сигурен начин да се почувствате уморени. Трябва да правите редовни почивки през деня, да станете от стола, да се раздвижите. Независимо дали това ще е, за да направите чаша чай или просто, за да се разхождите нагоре и надолу по стълбите или коридора няколко пъти, като оставите бюрото си за минута. Това, ще ви помогне да се разтегнете, отпуснете и освежите за следващата порция концентрация.

Можете да използвате приложение на смартфона си или програма за компютъра, за да ви напомня да правите почивки през зададени интервали. Препоръчително е на всеки 30 минути да се правят паузи от компютъра. Опциите за превръщането на вашата почивка в активна включват разтягане, ходене или извършване на някои други упражнения.
Упражненията за разтягане са чудесен начин за активна почивка. Тазобедрените мускули, подколенните сухожилия и мускулите на прасеца са най-засегнати от часовете седене на бюрото. Мускулите на врата и гърба обаче също могат да страдат от болезненост и стягане. Когато седим продължително, мускулите ни могат да се стегнат и да повлияят на това как изпълняваме ежедневни функционални движения (като например да можем да стоим изправени).

Ако имате малко повече време и е възможно, отидете на кратка разходка из вашия квартал. Това ще подобри притока на кръв към мускулите и ще намали постуралното натоварване на тялото. След периоди на продължително седене, движението от ходене може да увеличи гъвкавостта в коленете, бедрата и глезените. Разходките също подобряват сърдечно-съдовата функция и намаляват стреса, а излизането на чист въздух ще направи чудеса и за вашето психическо благосъстояние.

3. ДВИЖЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ НА БЮРОТО СИ
Понякога, когато сте в пикова концентрация, може да не осъзнаете, че държите тялото си в една позиция в продължение на часове. Движението, докато сте на бюрото си, може да помогне за освобождаването на тези напрегнати мускули.
Ако правите видео-срещи с колегите си, можете да планирате например упражнения за краката и глезените под бюрото докато седите и слушате изложението на някои от колегите ви.
През останалото време можете да правите съвсем леки раздвижвания и разтягания от време на време, като например: да отпуснете за момент лактите си, да завъртите по няколко пъти китките на ръцете си или да се протегнете докато сте на стола.