Нарушенията на способността за учене, Дислексия, нарушения на ученето

Нарушения на способността за учене

Нарушенията на способността за учене може да са проблеми с четенето, писането или математиката. Въпреки че обучението с подобен проблем може да бъде истинско предизвикателство за вашето дете, не мислете, че то все още не може да се учи и да бъде успешно.

Какво е нарушение на способността за учене?

Нарушението на способността за учене е сериозна и продължаваща трудност с една или повече от следните области на обучение – четене, правопис, писане и математика. Дете с подобно увреждане ще има ниски способности в една или повече от тези области, когато се вземат предвид неговите образователни възможности, възраст и други способности.

Нарушенията на способността за учене понякога се наричат ​​специфични увреждания в обучението, затруднения в обучението, специфични трудности в обучението и дислексия. Нарушенията на способността за учене трябва да бъдат оценявани и диагностицирани от професионалисти.

Причини за нарушенията на способността за учене
Все още не знаем напълно точните причини, но знаем, че когато детето има такова увреждане, части от мозъка на това дете имат затруднения при работата с информация – това се нарича „неврологично базирани затруднения с обработката“.

Нарушенията на способността за учене са свързани с конкретни гени и могат да бъдат наследени. Ако други хора от вашето семейство имат проблеми с четенето или писането или са диагностицирани с увреждания в обучението, има вероятност децата от следващото поколение да имат същите увреждания.

Признаци за нарушенията на способността за учене
Ако смятате, че детето ви може да има нарушение, можете да потърсите някои общи признаци. Това, че имате един или повече от тези признаци, не означава, че детето ви определено има увреждане, но ако се притеснявате, добре е да поговорите с учителя на детето си или със семейния си личен лекар.

Ако детето ви има увреждане за учене, то може:

  • да не харесва четенето и / или да намира четенето трудно
  • да има много проблеми с изписването на общи думи
  • трудно да забелязва звуците и сричките в думите
  • да ви разказва много интересни идеи, но да ги записва бавно и трудно
  • да има много разхвърлян почерк
  • да не се чувства много уверено в училищната работа

Ако се притеснявате, че детето ви има проблеми в училище и може да има увреждане, можете да започнете с разговора с учителя на детето си. Учителят може да тества вашето дете и да прегледа резултатите с вас. Това може да ви помогне да видите дали има модел на проблеми.  Ако все още сте загрижени, поискайте официална оценка. Логопед или психолог може да се включи в този момент.

Важно е да видите личния си лекар, за да проверите зрението и слуха на детето си. По този начин можете да изключите проблемите в тези области като причина за трудностите на вашето дете.
Кажете на детето си за увреждането му. Децата с увреждания в обучението не могат да правят неща като четене и писане толкова лесно, колкото могат и техните връстници. Това може да доведе до това те да мислят за себе си като за „тъпи“ или „глупави“. Казването на детето ви, че има увреждане за учене, може да му помогне да преодолее този начин на мислене. Можете да кажете на детето си, че наличието на увреждане за учене означава, че мозъкът му мисли за информация по различен начин, но това не означава, че тя не е толкова умна като другите деца.

Психологът или логопедът на вашето дете може да ви даде съвет и да ви помогне да обясните увреждането на детето си по начин, който то може да разбере.

Можете също така да подчертаете положителните неща, които детето ви може да направи, може да споменете, че много наистина успешни хора имат проблеми с обучението.

Някои примери за успешни хора с увреждания в обучението са Джесика Уотсън (най-младият солов световен моряк), Линдзи Фокс, Том Круз, Винс Вон…